, 2021/9/29

A Samsung napelemes töltésen dolgozik egy jövőbeli Galaxy Watch számára (szabadalom). Az okosórák akkumulátorának élettartama már régóta probléma, mivel a legtöbb prémium kategóriás okosóra, például a Galaxy Watch-ok vagy az Apple Watch-ok körülbelül egynapos vagy kicsit hosszabb üzemidővel rendelkeznek.

napelemes töltés

Most a LetsGoDigital által felfedezett Samsung szabadalomból kiderül, hogy a dél-koreai székhelyű technológiai óriáscég ezt a problémát egy napelemes töltőszalaggal kívánja orvosolni a Galaxy Watch-on. Egy újonnan kiadott szabadalom egy olyan szalagot mutat be, amely napfényről töltődik majd a hosszabb akkumulátor-üzemidő érdekében egy jövőbeli Galaxy Watch-on.

Egy újonnan kiadott szabadalom egy olyan szalagot mutat be, amely napfényről töltődik majd a hosszabb akkumulátor-üzemidő érdekében egy jövőbeli Galaxy Watch-on.

Az akkumulátorprobléma az okosóráknál a kisebb méretük miatt jobban előtérbe kerül, mint az okostelefonoknál, és a funkciókkal teli órák általában körülbelül egy napig bírják. A vállalatok ezt a problémát energiatakarékosabb feldolgozóchipek bevezetésével vagy gyorsabb töltéssel igyekeznek orvosolni.

Van azonban egy másik megoldás is, ez pedig a napelemes töltés. Néhány okosóra-modellben már megtalálható, nevezetesen a Garmin Instinct Solarban, az akkumulátor fényből történő töltésének lehetősége őrülten hosszú üzemidőt biztosít. Az Instinct Solar akár 56 napig is mehet napelemes töltéssel használat közben, és elméletileg készenléti állapotban is korlátlan akkumulátor-üzemidővel kellene rendelkeznie.

A Samsung is hasonló megoldáson dolgozik egy jövőbeli Galaxy Watch számára. A vállalat által még 2019-ben benyújtott újonnan kiadott szabadalom részletezi, hogyan kellene működnie a technológiának egy Galaxy Watch-on. A szabadalom egy kvantumpontokat tartalmazó polimert érint; ezeket a kvantumpontokat használják a Samsung QLED tévékészülékeiben, sőt néhány új laptopban is. A fényt befogják, majd továbbítják a napelemekhez, amelyek elektromos energiává alakítják azt. A szabadalom szerint a struktúráknak az okosóra pántjának mindkét oldalán el kell helyezkedniük, így az óra viselésétől függetlenül az egyik vagy mindkettő kapja a fényt.

A szabadalmat az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához, vagyis a USPTO-hoz nyújtották be, és a "Többféle típusú napelemet tartalmazó elektronikus eszköz" nevet viseli, még 2019-ben. Ez év januárjában aztán a vállalat további dokumentációt nyújtott be a szabadalomhoz, és azt ebben a hónapban tették közzé.

Mint korábban említettük, a szabadalomban használt kvantumpontos technológia nem új a vállalat számára, és jelen van a Samsung QLED TV-családjában is. A kvantumpontok olyan nanokristályokból álló rétegek, amelyek a fény hatására színeződnek, és így nagy színtartományt adnak. Így a tévék jobb képminőséget produkálnak, mint a hagyományos LED-tévék. A technológia a vállalat által gyártott néhány játékmonitorban is jelen van.

Tekintettel arra, hogy a szabadalmat még 2019-ben nyújtották be, úgy tűnik, a Samsungnak volt ideje dolgozni ezen a megoldáson és finomítani rajta, amit az is bizonyít, hogy idén év elején újabb dokumentációval egészítették ki a szabadalmi kérelmet. Persze, mint azt valószínűleg már sokan tudják, egy megadott szabadalom nem mindig jelenti azt, hogy a technológia jelen lesz egy készülő eszközben (mint például a Galaxy Watch 5, amelynek technikailag jövőre kellene érkeznie), vagy egyáltalán jelen lesz-e. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy a vállalat dolgozik egy ilyen megoldáson, és ha sikerül megvalósítani, akkor annak egy jövőbeli készülékben kell megjelennie. Az Apple is folyamatosan nyújt be szabadalmi kérelmeket különböző technológiákra, és nem mindegyik látja meg a gyártás napvilágát.