, 2022/11/15

Az OTP Telekódról sokan nem is tudják, hogy automatikusan kaptak egy ilyen kódot a számlanyitáskor. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mire használható.

OTP Telekód

Az OTP Telekód egy olyan kód, melyet nem kell kérni bankfiókban vagy a bank ügyfélszolgálatától, mert ezt automatikusan megkapod, amikor megnyitod az OTP számládat.

Az automatikusan azt jelenti, hogy lehet, hogy nem is tudsz erről, de mégis létezik és használható az OTP Telekód a te esetedben is. Lássuk, mi is az OTP Telekódod!

Az OTP Telekódod alapértelmezésben az OTP bankszámlaszámodból képződik. Régebben az OTP bankkártyád utolsó három számjegye volt, de utána biztonsági megfontolásból - hiszen a kód ilyenkor a kártya eltulajdonítása esetén leolvasható - kicserélték a számlaszám utolsó három számjegyére.

Tehát az OTP Telekód az OTP-s bankszámlaszámod utolsó három számjegye.

Fontos, tudnod, hogy ez csak az alapértelmezett kódot jelenti. Te ezt bármikor megváltoztathatod és mi azt javasoljuk, hogy változtasd is meg! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankkártya csalásokkal foglalkozó oldala is felhívja a figyelmet arra, hogy „a kártyán minden olyan adat szerepel, ami internetes vásárláshoz szükséges, a bűnözők könnyedén elkölthetik a kártyán lévő pénzt”.

Bár ma már nehezebb visszaélni egy bankkártyával, azért nem lehetetlen. Ha valaki a környezetedből ismeri az OTP Telekódot és a kártyád segítségével vásárlást indít, azt be tudja fejezni, ha hozzáfér a mobiltelefonodhoz, amelyre az SMS érkezik. Az SMS lezárt képernyő mellett is kiolvasható az értesítési sávban (ez beállításfüggő).

Az OTP TeleKód használata egyenleglekérdezéshez

Az OTP TeleKódot akkor használhatod, ha felhívod az OTP Bank telefonos automata ügyfélszolgálatát. Ezt a 06 1 366 6666 telefonszám felhívásával teheted meg. Ezt a számot mobilról felhívhatod minden mobilszolgáltató saját hálózatából is a 06 20 366 6666, 06 30 366 6666 és 06 70 366 6666 telefonszámokon is.

Itt az 1-es menüpontot kell kiválasztanod. Ezt követően meg kell adnod a bankkártyád utolsó 10 számjegyét és a három jegyű OTP Telekódodat. Ezt követően az automata beolvassa az egyenlegedet.

Erre a célra történő használathoz nem szükséges megváltoztatnod az alapértelmezett OTP TeleKódot, bár javasolt.

A kód használata internetes vásárláshoz

Létezik azonban egy olyan tranzakció, amelynél az alapértelmezett OTP Telekód nem használható. Csak akkor, ha megváltoztatod azt. Ez pedig az internetes bankkártyás vásárlás szolgáltatás.

Az alapértelmezett OTP TeleKódot rengeteg csatornán meg tudod változtatni. Az OTP MobilBankban (mobilalkalmazásban), az OTP InternetBankban, a régi OTP internetbankban, az OTPdirekt telefonos automata szolgáltatással, az OTP Bank forinttöltésű ATM-készülékein, továbbá bármely OTP bankfiókban meg lehet változtatni az OTP TeleKódot.

Miután ezzel végeztél, ellenőrizned kell, hogy be van-e állítva az internetes vásárlási kód szolgáltatás. E nélkül éppúgy nem tudsz vásárolni az interneten, ahogy az alapértelmezett OTP TeleKóddal sem.

Az OTP MobilBank Kártyáim menüpontjában a bankkártya kiválasztása után állítsd be a napi Virtuális vásárlási limitet az Online vásárlás beállítása gombbal, majd mentsd el a módosításokat.

Az új OTP InternetBankban a „Számlák, bankkártyák” menüponton belül beállított OTP TeleKód automatikusan aktiválja a szolgáltatást.

A régi OTP Bank internetbankban kicsit bonyolultabb a beállítás. A Bankszámla menüponton belül válaszd a Betéti kártyák, hitelkártyák opciót. Ezután válaszd ki a Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása menüpontot, és a bankkártya kiválasztása után kattints a jobbra található Módosítás legördülő menüre, ahol válaszd ki az Internetes biztonsági kód beállítása pontot. A felugró ablakban válaszd ki a telefonszámod, adj meg Virtuális vásárlási limitet, majd mentsd el a beállításokat.

Ha társkártyád van az OTP Banknál, akkor csak az OTP Bank legközelebbi fiókjában, a számlatulajdonos(ok) jelenlétében regisztrálhatsz a szolgáltatásra.

Ha a fenti két beállítás megtörtént, akkor elkezdheted az internetes vásárlásokat.

A webshopokban történő vásárláskor a megszokott módon add meg a kártyaadataidat! Utána a kereskedő fizetési oldalán felugrik egy ablak, vagy megváltozik a felület olyanra, ahol meg kell adnod az SMS-ben kapott internetes biztonsági kódot és a TeleKódodat. A kódok helyes megadása esetén sikeresen végeztél az internetes vásárlással, elhagyhatod a kereskedő oldalát.

Ezek a szigorúbb, megváltozott szabályok 2021. január 1-től az Európai Gazdasági Térségben – tehát az Európai Unió tagállamaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon – üzemelő webshopokban érvényesek. Ezeken az országokon kívüli kereskedők is alkalmazhatják azonban ezt a szolgáltatást, de számukra ez nem kötelező.

Arról, hogy az adott webshopban fizethetsz-e internetes biztonsági kóddal és OTP TeleKóddal, az oldal üzemeltetője dönt. Neked nincs ráhatásod arra, hogy internetes biztonsági kóddal fizetsz-e vagy sem.

Az internetes biztonsági kóddal és az OTP TeleKóddal azonban csak te tudsz fizetni, mivel a telefon, amire az SMS érkezik, nálad van, és még ha netán el is lopják tőled és le tudják olvasni ezt a kódot, akkor sem tudják az alapértelmezettől eltérő, megváltoztatott OTP TeleKódot. Ezért ha van lehetőséged rá, akkor csak olyan kereskedőnél fizess az interneten, ahol internetes biztonsági kóddal és OTP TeleKóddal tudsz fizetni!