, 2022/6/30

Van néhány olyan dolog, amire nem érdemes személyi kölcsönt felvenni. Elsősorban abban az esetben rossz ötlet hitelfelvételhez fordulni, ha olyan dologra vágysz, ami nem feltétlenül szükséges.

MKB személyi kölcsön

Íme a három leggyakoribb szituáció, amikor jobb, ha elfelejted a személyi kölcsönöket:

  • Olyan dolgok vásárlása, amik vesztenek az értékükből. Ebbe a kategóriába tartoznak az elektronikai eszközök, vagy az olyan ajándékok, amiket ráadásul másoknak veszel. Sokan szeretnék lenyűgözni a barátaikat, családtagjaikat és drága ajándékokat vesznek születésnapra vagy karácsonyra. Emiatt nem érdemes hitelbe verned magad. Ilyen értékvesztő termékeket azért veszélyes finanszírozni hitelből, mert a termék későbbi eladása nem fog közelebb juttatni a tartozásod rendezéséhez. 

  • Olyan dolgok vásárlása, amit nem engedhetnél meg magadnak. Ha olyan tárgyakra vagy élményekre vágysz, amit önmagában sem bír a pénztárcád, akkor a hitelfelvétellel csak tovább rontod a helyzeted. A kölcsönnek kamata is van, ráadásul egy magas törlesztővel ellehetetleníted a pénzügyi továbblépésedet.

  • Élményeket, egyszeri alkalmakat. Ne költs olyan dolgokra MKB személyi kölcsönből, ami csak élvezeti élményt jelent. Ebbe a kategóriába tartoznak az egzotikus nyaralások vagy a több milliós esküvők. Ezek nem visznek előre az életben és soha nem térülhet meg a rájuk fordított pénz. Ha ilyesmivel szeretnéd kényeztetni magad, akkor inkább próbálj előre gondolkodni és lassanként növelni a megtakarításaidat.

Mielőtt személyi kölcsönhöz folyamodnál, mindenképpen fontold meg, hogy megengedheted-e magadnak az adott dolgot, amit éppen megvásárolni készülsz. Egy hawaii luxusnyaralás jól hangzik ugyan és biztosan jól mutat a közösségi oldaladon is, de egy tapodtat sem visz előre az életedben. Sőt, nagyon sokat ronthat a helyzeten, ha csak halmozod a hiteleket és lassan belekerülsz egy adósságspirálba.

Miért jobb az MKB személyi kölcsön, mint a jelzáloghitelek?

Ha a szabad felhasználású kölcsön megszerzése a célod akkor nem csak a személyi kölcsönök között keresgélhetsz. Léteznek például szabad felhasználású jelzáloghitelek is. Ezeket leginkább akkor éri meg használni, ha nagyobb összegre van szükséged. A személyi kölcsönöket 500 ezer és 10 millió forint között igényelheted, de a maximum határát a bankok ennél alacsonyabban szokták meghúzni.

A jelzáloghitelek esetén jóval több feltételnek kell megfelelned, mint a személyi kölcsön felvételekor, viszont nagyobb összeghez és olcsóbban juthatsz ezzel a hitelfajtával. Leggyakrabban lakásvásárlási céllal szokták igénybe venni ezt a lehetőséget. Ha neked ennél kisebb összegre van szükséged, akkor nézz szét a személyi kölcsönök között is.

A személyi kölcsönök nagyon egyszerűen és gyorsan igényelhetők, és csak rendszeres jövedelem szükséges ahhoz, hogy jogosult légy erre a hitelfajtára. Ezzel szemben a jelzáloghitelek felvételéhez ingatlanfedezetre és sok esetben adóstárs bevonására, illetve önerőre is szükség lesz.

Természetesen egy-egy nagyobb kiadást nem fogsz tudni fedezni személyi kölcsönből, de ha a körülmények engedik akkor maradj inkább ennél a megoldásnál.

A legfontosabb, hogy ne vállalj be olyan hitelt, aminek a visszafizetése már a felvételkor is kétséges. A törlesztőrészlet komoly felelősség, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni akkor sem, ha elveszted a munkád vagy baleset ér. Érdemes előre gondolkodni és hitelfedezeti biztosítást kötni. Ez a biztosítás fedezi a törlesztőrészletedet vagy akár az egész kölcsönt, ha baleset ér, munkaképtelenné válsz vagy elveszted a munkád. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy legyél tisztában a feltételekkel és nézz utána, hogy az adott biztosítás felvehető-e az általad választott hitelhez.