, 2021/9/28

A Microsoft bejelentette, hogy a Dolby Vision játék, egy új HDR formátum, amely több színt, kontrasztot és kiemelést ígér a videojátékok számára, már elérhető az Xbox Series X és Xbox Series S modelleken.

 Dolby Vision játék

Több mint 100 következő generációs HDR-képes cím támogatja majd a Dolby Visiont a megjelenéskor, és a közeljövőben továbbiak is érkeznek, mint például a Halo Infinite, amelyről néhány hónappal ezelőtt azt ígérték, hogy Dolby Vision-támogatást is tartalmazni fog.

A Dolby Vision több ezer klasszikus HDR10 és Auto HDR játékot is javítani fog, mivel a Microsoft gondoskodott arról, hogy az Xbox Series X és az Xbox Series S automatikusan javítsa a meglévő játékokat, hogy gazdagabb HDR-élményt nyújtson. Az Auto HDR a Microsoft okos technológiája, amely olyan címekbe is bejuttatja a HDR-t, amelyek korábban nem támogatták a nagy dinamikatartományt.

A 120 Hz engedélyezése Xbox Series X és Xbox Series S konzolokon. A legjobb 120 Hz-es tévék a következő generációs játékokhoz.

Xbox Series X vs Xbox Series S: mi a különbség?

De hogyan viszonyul a Dolby Vision játékhoz olyanokhoz, mint a HDR10? Nos, a Microsoft és a Dolby szerint a játékok automatikusan hozzárendelődnek minden olyan kijelzőhöz, amely támogatja a Dolby Visiont, így a lehető legjobb képet kapják a játékosok. Ez azt jelenti, hogy a játékok jobb fényerő, szín, kontraszt és részletesség előnyeit élvezhetik, és a Dolby Vision automatikus tónustérképezése azt jelenti, hogy a játékosoknak nem kell minden játékot manuálisan kalibrálniuk a lehető legjobb HDR-élmény eléréséhez.

A Dolby Vision a 120 Hz-es kijelzőkkel is kompatibilis, így a játékok 120 kép/mp sebességgel játszhatók. Ezt a funkciót azonban még nem minden tévé támogatja, de a Microsoft és a Dolby kijelentette, hogy szorosan együttműködik a tévégyártókkal a Dolby Vision képességek firmware-támogatásának frissítésében.

Hogyan optimalizálhatja a Dolby Vision játékokat a tévéjéhez.

Ha szeretnéd magad kipróbálni a Dolby Vision játékokat, Dolby Vision-képes tévére lesz szükséged. Ellenőrizheted, hogy a kijelződ támogatja-e a Dolby Visiont, ha az Xbox gomb megnyomásával megnyitod az útmutatót, majd a Beállítások > Általános > TV és megjelenítési beállítások > 4K TV adatai menüpontra kattintasz.

A Dolby Vision engedélyezéséhez az Xbox Series X és az Xbox Series S konzolokon a Beállítások > Általános' > TV és kijelző opciók > Videó módok > Dolby Vision játékhoz menüpontot kell választani.

A Microsoft azt is ajánlja, hogy kapcsolja be az automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM), ha a tévé támogatja, mivel enélkül késleltetési problémákat tapasztalhat a játék során. A Dolby weboldalán megtekintheti a kompatibilis tévék listáját. Érdemes megjegyezni, hogy a Dolby Vision for gaming kihasználja az összes olyan next-gen játékbeállítást, amelyet valószínűleg az Xbox Series X/S-en megszokott, például a fent említett ALLM-et - valamint a változó képfrissítési frekvenciát (VRR), amely kiküszöböli a képernyő szakadását és kisimítja a kisebb képkockasebesség-csökkenéseket.

Elemzés: A Microsoft és a Dolby együttműködése folytatódik. A Microsoftnak régóta tartó kapcsolata van a Dolbyval, amely még az Xbox One idején kezdődött. A Dolby 2017-ben adta ki térbeli hangtechnológiáját, a Dolby Atmos-t az Xbox konzolokon, 2018-ban pedig megérkezett a Dolby Vision támogatása az olyan streaming szolgáltatásokhoz, mint a Netflix.

A Dolby Vision a játékhoz a legújabb kiegészítés, és mindenki örömmel fogadja majd, aki rendelkezik erre alkalmas kijelzővel. A partnerség azt jelenti, hogy az Xbox Series X/S az egyetlen konzol, ahol a Dolby audio- és vizuális technológiai csomagját élvezhetjük, mivel a PS5 nem tartalmaz Dolby Atmos, Dolby Vision vagy Dolby Vision for gaming támogatást. A Sony a saját, saját fejlesztésű hangtechnológiát választotta a 3D audio formájában, és csak a HDR10-et támogatja.

A Dolby Atmosért azonban licencdíjat kell fizetnie a felhasználónak, míg a Sony 3D audio a PS5-ön alapból ingyenes. A licenc azonban átvihető a PC-re és más eszközökre is, a Dolby pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját EQ-beállításokat hozzanak létre, valamint az előbeállítások széles választéka közül választhassanak. A Dolby Vision használata eközben nem igényel díjat - csak egy kompatibilis kijelzőt.