, 2021/9/30

Így kerülheted meg a rendszerkövetelményeket és telepítheted a Windows 11-et. Csak ne szólj a Microsoftnak.

rendszerkövetelmények

A Microsoft megduplázta az október 5-én nyilvánosan megjelenő Windows 11 operációs rendszer szigorú rendszerkövetelményeit. Míg az Insider program tagjait eredetileg attól függetlenül felvették, hogy rendszerspecifikációjuk megfelelt-e a Microsoft által a Windows 11 bétaverziójának tesztelésére felállított magas elvárásoknak, a még mindig nem megfelelő eszközöket használók azóta visszatértek a Windows 10-re. A Microsoft azzal érvelt, hogy a Windows 11-re vonatkozó követelmények biztonsági okokból vannak érvényben, de ez így is sok olyan embert bosszantott, akik alig várták a frissítést.

Ha azonban hajlandóak vagyunk egy kicsit rosszalkodni, van megoldás: a GitHubon megjelent egy új szkript a Universal MediaCreationTool wrapper részeként, amely képes a Windows 11 kényszer-telepítésére az eszközünkre. Így gyorsíthatod fel a Windows 10-et a számítógépeden.

Az Universal MediaCreationTool wrapper a GitHubról

Tisztázzunk valamit rögtön az elején - nem tanácsoljuk, hogy ezt tegye, és ezt saját felelősségére teszi. A Microsoft világossá tette, hogy ha olyan eszközre telepíti a Windows 11-et, amely nem felel meg a rendszerkövetelményeknek, akkor nem csak, hogy nem kapnak frissítéseket, és a jövőbeni támogatás is megszűnik, de előfordulhat, hogy alá kell írnia egy lemondó nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépében keletkező minden kárra nem terjed ki a gyártói garancia.

Ahogy arról a Bleeping Computer beszámolt, ez a nyílt forráskódú GitHub projekt tartalmaz egy "SkipTPMCheckonDynamic_Update.cmd" nevű szkriptet, amely lehetővé teszi, hogy a Windows 11 telepítője figyelmen kívül hagyja, ha a rendszer nem rendelkezik TPM 2.0-val, ami a jelek szerint a leggyakoribb oka az eszköz inkompatibilitásnak.

A szkript nem csak a TPM 2.0 korlátozást szünteti meg, hanem arra is kényszerítheti a telepítőt, hogy más, a rendszerkövetelményeknek nem megfelelő kérdéseket, például a rendelkezésre álló tárhelyet figyelmen kívül hagyja.

Az inkompatibilis eszközre kényszerített Windows 11 futtatása azonban stabilitási problémákat eredményezhet, így csak azért, mert a Microsoft új operációs rendszerét futtathatja régi laptopján, még nem jelenti azt, hogy érdemes is.

Hogyan ellenőrizheted a rendszerkompatibilitást.

Ha nem vagy biztos benne, hogy jelenlegi eszközöd Windows 11-képes-e, akkor szerencsére van egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizzd, mielőtt megpróbálnád megkerülni a telepítési akadályokat. A Microsoft Windows 11-re vonatkozó oldalán az alja felé találsz egy új részt, amely letölti a legújabb PC Health Check alkalmazást, amely minden szükséges információval ellát, mielőtt frissítenél az új operációs rendszerre.

Az Egészségellenőrző alkalmazás korai verziója nagy zavart okozott, mivel a nagy teljesítményű, modern rendszerek a Windows 11-re való frissítésre alkalmasnak lettek volna feltüntetve, köszönhetően egy TPM-problémának, mivel a Microsoft a TPM 2.0-t követelte meg ahhoz, hogy a PC-k alkalmasak legyenek a frissítésre, még akkor is, ha a PC többi specifikációja megfelelt a követelményeknek.

A "Jó, akkor majd én megcsinálom" gondolatmenethez hasonlóan létrehoztak egy külön nyílt forráskódú alkalmazást, a "WhyNotWin11" nevű alkalmazást, amely sokkal több rendszerinformációt kínált a frissítési követelményekkel kapcsolatban.

A Windows 11 júniusi bejelentése óta a Microsoft a TPM előnyeivel próbálja indokolni az új frissítés rendszerkövetelményeit, de úgy tűnik, hogy az egyébként megfelelő rendszerrel rendelkező felhasználók számára ez jelenti a legnagyobb problémát a frissítéshez.

Világos, hogy a biztonság nagy dolog a Microsoft számára, így természetesen nem javasoljuk a bevezetett korlátozások megkerülését, de ugyanilyen érthető, hogy a hozzáértő programozók és a hozzáértő számítástechnikai hobbisták minél több kerülőutat találnak majd, hogy a Windows 11-et a jelenlegi rendszereiken is használhassák, akár csak a kíváncsiság kedvéért is.

Bár eddig nem láttuk, hogy a Microsoft bármit is tett volna azon kívül, hogy figyelmeztette a felhasználókat, hogy a frissítések nem kerülnek ki a veszélyeztetett eszközökre, valószínű, hogy megelőzésképpen megpróbálja befoltozni a Windows 11 jelenlegi verziójának kiskapuit.

Mivel a Windows 10 támogatása öt év múlva lejár, még bőven van idő frissíteni egy új PC-re vagy laptopra, amely minden szempontból megfelel a követelményeknek (és sok új terméket egyébként is a Windows 11 előre telepített változatával szállítanak), de nem valószínű, hogy a Microsoft változtatni fog a szigorú rendszerkövetelményeken azok számára, akik régebbi gépen ragadtak.