, 2021/9/30

Ezek az Android-alkalmazások több mint 10 millió felhasználót raboltak ki; távolítsd el őket minél előbb, mielőtt ez veled is megtörténik!

Android-alkalmazások

A trójai a szoftverek világában nem fogamzásgátló. Ez egy olyan kártevő, amelyet úgy terveztek, hogy törvényes szoftvernek tűnjön. A Zimperian Labs új jelentése szerint egy rosszindulatú trójai, amelyet a kutatók "GriftHorse" névre kereszteltek, a jelentés szerint "agresszívnek" minősített mobilos kampányban használtak. Több mint 70 ország több mint 10 millió Android-felhasználója esett áldozatul egy olyan rendszernek, amelynek során ártatlannak tűnő alkalmazásokra iratkoztak fel, amelyek tudtuk nélkül havonta körülbelül 42 dollárt számláztak ki tőlük.

A rendszerben több mint 200 alkalmazás vett részt, amelyek olyan alkalmazáskategóriákat fedtek le, mint az Eszközök, a Szórakozás, a Randizás és még sok más. Ez egy széles körű hálót hozott létre, amely megkönnyítette az áldozatok elfogását. Egy bizonyos alkalmazás, a "Handy Translator Pro" több mint 500 000 telepítést ért el. A rendszer 2020 novemberére nyúlik vissza.

A lehúzott Android-felhasználók különböző országokban éltek, például Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A jelentés részletezi, hogy a rosszindulatú Android-alkalmazások hogyan csapolják be a fogyasztókat

A Zimperium kutatói, Aazim Yaswant és Nipun Gupta jelentésében azt írják: "Míg a tipikus prémiumszolgáltatási csalások az adathalász technikákat használják ki, ez a konkrét globális átverés rosszindulatú, trójai vírusként működő Android-alkalmazások mögé bújt, lehetővé téve, hogy kihasználja a felhasználói interakciókat a fokozott terjedés és fertőzés érdekében".

Az alkalmazások ártalmatlannak tűntek, amikor elolvasták a leírásukat és az általuk kért engedélyeket, de ahogy a jelentés megjegyezte, "ez a hamis bizalomérzet megváltozik, amikor a felhasználóknak hónapról hónapra felszámolják a prémium szolgáltatást, amelyre tudtuk és beleegyezésük nélkül előfizetnek". Ne koppintson erre a linkre!!! Ez feliratkozik hamis alkalmazásokra, amelyek akár 42 dollárt is felszámolnak havonta - Ezek az Android-alkalmazások több mint 10 millió felhasználót csaltak ki; távolítsa el őket minél előbb, mielőtt Önnel is ez történik.

Ne koppints erre a linkre!!! Feliratkozol hamis alkalmazásokra, amelyek akár havi 42 dollárt is felszámolnak neked. A rosszindulatú alkalmazások a Google Play Store-ban és harmadik féltől származó alkalmazásboltokban szerepeltek. A Zimperian megosztotta a Google-lal az eredmények eredményeit, és ezeket az alkalmazásokat eltávolították a Play Store-ból.

Az alkalmazások azonban továbbra is megtalálhatók a nem biztonságos, harmadik féltől származó Android alkalmazásboltokban, és hacsak nem távolították el őket, még mindig ott vannak azokon az Android-készülékeken, amelyek azoknak a tulajdonában vannak, akik az alkalmazásokat a telefonjukra telepítették. Azok az áldozatok, akiknek a készülékét megfertőzték a rosszindulatú alkalmazások, több figyelmeztetést kaptak arról, hogy nyereményt nyertek, és azt azonnal be kell váltaniuk.

A felugró ablakok óránként ötször jelentek meg, amíg a felhasználó végül be nem adja a derekát és el nem fogadja a nyereményt. Ha ez megtörtént, az áldozatot egy olyan weboldalra irányították át, ahol a telefonszámát kérték, ami valójában egy SMS-szolgáltatásra vonatkozó szerződés volt, amelynek ára havi 35 dollárnak megfelelő összeg.

Távolítsd el ezeket az alkalmazásokat most! Nemcsak hónapokba telne, mire a felhasználó rájönne, hogy átverték, de még visszatérítésre sincs mód. A jelentés megjegyzi, hogy "Összességében a GriftHorse Android Trojan kihasználja a kis képernyőket, a helyi bizalmat és a félretájékoztatást, hogy becsapja a felhasználókat ezen Android trójaiak letöltésére és telepítésére, valamint a frusztrációt vagy a kíváncsiságot, amikor elfogadják az értesítési képernyőjükre spamelt hamis ingyenes nyereményt".

A jelentésben felsorolt néhány alkalmazás az alábbiakban található a legtöbbet letöltöttektől a legkevésbé letöltöttekig terjedő sorrendben.