, 2021/9/28

Az új kínai előírások arra kényszerítenek néhány Apple-beszállítót, hogy leállítsa vagy csökkentse a termelést.

új kínai előírások

A Reuters jelentése szerint (az Appleinsideren keresztül) az Apple néhány kínai iPhone-gyártójának néhány napra le kellett állnia az ország energiafelhasználásával kapcsolatos új előírások miatt. Ez nem hangzik jó hírnek az Apple számára, különösen akkor nem, ha az iPhone 13-as készülékekre vonatkozó rendeléshátralékot kell teljesítenie. A jó hír az, hogy nem minden Apple-beszállító érintett, és azok, akik igen, az Apple helyett más cégeknél csökkentették a munkát.

Mégis, az olyan alkatrészeket, mint a hangszórók és alaplapok, gyártó gyáraknak néhány napra le kell állniuk. A szénhiány, a kibocsátással kapcsolatos szigorúbb előírások és a gyártók erős kereslete miatt a szén ára rekordokat döntögetve megugrott, és a felhasználókat energiaadagolásra kényszeríti. A kínai gazdaságot tanulmányozó elemzők szerint az energiahiány miatti termeléscsökkenés az ország gazdasági növekedését hátráltatja.

Az új kínai energiaszabályozás, a szénhiány és a gyártók erős kereslete árt az Apple beszállítóinak. Az energiahiány Kína kulcsfontosságú ipari régióinak gyárait érintette, és az Apple mellett a Tesla beszállítói is kénytelenek voltak leállítani összeszerelő soraikat. Az országban 15 vállalatnál állt le a termelés az új szabályozás miatt, és több mint 30 ilyen, a tajvani tőzsdén jegyzett cégnek kellett leállítania a termelést, hogy megfeleljen az energiafelhasználásra vonatkozó új korlátozásoknak.

A Foxconn, az évente a legtöbb iPhone-t összeszerelő vállalat, csak korlátozottan szembesült a kínai energiahiány hatásaival - Az új kínai előírások arra kényszerítik az Apple néhány beszállítóját, hogy leállítsa vagy csökkentse a termelést.A Nomura Securities szerint "a világ második legnagyobb gazdaságában és legnagyobb gyártójában bekövetkezett áramellátási sokk továbbgyűrűzik és hatással lesz a globális piacokra". Kína azt állítja, hogy a 2030-as csúcsot követően csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátást, és 2060-ra nettó nullára kívánja csökkenteni azt.

A TSMC és az UMC chipgyártókra csak korlátozott hatást gyakoroltak a Kínában az energiával kapcsolatos kérdések. Az iPhone alaplapokat gyártó vállalat, az Unimicron Technology Group szeptember 26-án déltől szeptember 30-án éjfélig bezárta három leányvállalatát. Az Unimicron szóvivője a leállást azzal magyarázta, hogy a cég "a helyi kormány áramkorlátozási politikájának való megfelelésre" törekszik.

A szóvivő hozzátette, hogy a leállás miatt kieső termelést a többi létesítményből származó termeléssel pótolják. A Concraft Holding az iPhone-hoz gyárt hangszórókat, és az ötnapos időszak alatt, amikor az energiatakarékosság érdekében leáll, a raktárkészletet használja fel a kereslet kielégítésére. Ami a Foxconnt, az Apple legnagyobb iPhone-készülékeket összeszerelő vállalatát illeti, a Reuters által meg nem nevezett források szerint a gyártóra gyakorolt hatás a nem-gyártott készülékek gyártására korlátozódik.

Apple-termékek, például noteszgépek gyártására korlátozódott.

Emellett a Foxconn néhány tervezett gyártást októberre helyezett át, és elvégezte a szükséges kiigazításokat a személyzetnél. Ezeken a változtatásokon kívül a Foxconn azt állítja, hogy Kína más termelési központjaiban nem tapasztaltak semmilyen hatást. A kínai kormány azt szeretné, ha a villamosenergia-felhasználás növekedése alacsonyabb lenne a GDP-nél. Az idei év első felében azonban a villamosenergia-felhasználás 16,2%-kal nőtt, szemben az ugyanezen időszak 12,7%-os GDP-növekedésével.

Az Eson Precision Industry Co, a Foxconn leányvállalata vasárnaptól péntekig felfüggesztette a termelést, a világ vezető öntödéje, a TSMC szerint pedig az áramhiány nem lesz hatással a vállalat üzletmenetére. Egy másik tajvani székhelyű chipgyártó, a United Microelectronics, amely a Qualcommot is ügyfelei között tartja számon, szintén azt mondta, hogy nem tapasztalt hatást a Kínában bevezetett új áramellátási szabályok miatt.

Az UMC közölte, hogy "a szucsoui Hejian gyár jelenleg teljes kapacitáskihasználtsággal, havonta több mint 80 000 ostyával működik". Larry Hu, a Macquarie Group vezető kínai közgazdásza szerint: "Ez nagyrészt egy saját maga által okozott kínálati sokk. Mostanra világossá vált, hogy Peking hajlandó feláldozni a magasabb idei növekedést bizonyos területeken végrehajtott strukturális reformokért cserébe"."