, 2021/9/29

Az első Google Pixel 6 és 6 Pro árszivárgás elég biztatónak tűnik Bár a Google váratlanul csírájában elfojtott egy csomó Pixel 6 és 6 Pro kiszivárgást azzal, hogy a két 5G-képes mobilt több hónappal a kereskedelmi megjelenés előtt hivatalossá tette, a keresőóriás rengeteg fontos kérdést megválaszolatlanul hagyott, hogy legyen miről beszélnünk mindvégig.

 Google Pixel 6

Természetesen a legfontosabb specifikációk és funkciók nagy része állítólag már júliusban kiderült, így az elmúlt hetekben megszállottan foglalkoztunk a vállalat bevezetési ütemtervével, valamint számos apró, de fontos részlettel, mint például a termék súlya, a kamerák mélyreható képességei és az SoC-konfiguráció. Az egyik kulcsfontosságú puzzle-darab, amelyet eddig nagyon kevés kiszivárogtató és bennfentes merészelt kezelni, még ha csak futólag is, az a Big G következő csúcskategóriás okostelefon-duójának lehetséges árstruktúrája.

A videó csúcspontja, amely egy nagyrészt bizonyítatlan előéletű, de látszólag megbízható belső forrással rendelkező YouTube-csatorna. Megfizethetőbb, mint korábban várták. Mivel a Google-nek már a múltban is előfordult, hogy túlárazták a saját fejlesztésű okostelefonjait, és mivel a vállalat szó szerint azt mondta, hogy a múlt hónap elején mind a Pixel 6, mind a 6 Pro esetében "felső szegmensbeli" árakra számíthatunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy a két készülék körüli "hangulat" nem volt különösebben... vidám a mai napot megelőzően.

Bár még mindig nincs okunk arra számítani, hogy a legjobb olcsó 5G telefon címért itthon is nyomulni fognak, a "normál méretű" Pixel 6 hirtelen nagyon is elfogadható 649 euróba fog kerülni az öreg kontinensen, míg az ultra-high-end 6 Pro valószínűleg nem fog többet érni 899 eurónál a környéken.

Nyilvánvalóan nincs értelme közvetlenül átszámítani a két címkét amerikai dollárra, hogy megpróbáljuk kitalálni, hogyan nézhetnek ki az MSRP-k az államokban, így ehelyett meg kell említenünk, hogy a fent beágyazott YouTube-videó készítője arra számít, hogy a Pixel 6 és a 6 Pro körülbelül 799, illetve 1099 dollárba kerül majd belépő szintű konfigurációban.

Mi valójában úgy érezzük, hogy ez egy kicsit "konzervatív", és jó esély van arra, hogy ezek a számok közelebb kerülnek a 699 és 999 dolláros értékekhez, de természetesen meg kell várnunk, hogy pontosan mennyire bizonyulnak pontosnak ezek a becslések. Akárhogy is, az biztos, hogy a Google kezd úgy hangzani, mintha egy győztes készülékkel állna szemben.

Közvetlen iPhone 13 és 13 Pro riválisok?

A "győztes" alatt azt értjük, hogy a 6,4 hüvelykes nem-Pro Pixel 6 valószínűleg nagymértékben vonzó lesz ugyanazoknak a tömegeknek, akiket az Apple nem-Pro iPhone 13 célzott meg, ami történetesen szintén 799 dollárról indul. Az új, dögös iOS-t futtató 6,1 hüvelykeshez képest a Pixel 6 a hírek szerint simább lesz, köszönhetően a 90 Hz-es lapos AMOLED kijelzőnek, miközben három helyett csak két hátlapi fotóssal "éri be", amelyek közül az egyiknek azonban egy kiemelkedő, 50 megapixeles elsődleges képalkotó szenzorral kell rendelkeznie.

Ha a Pixel 6-nak sikerül alulmúlnia az iPhone 13-at, 699 vagy akár 749 dollárral egy 128 GB-os tárhelyváltozatban, akkor a 8 GB RAM-szám és a masszív, körülbelül 4600 mAh-s akkumulátor eléggé ellenállhatatlanná teheti a készüléket a középkategóriás Pixel 5a-val elégedetlenkedő, pénztárcabarát Android-puristák számára.

Sajnos az első Tensor processzor miatt nem tűnik valószínűnek, hogy a Google valaha is képes lesz lépést tartani az ilyen értékbajnok által generált kereslettel. Különösen a globális chiphiány közepette, amely kétségtelenül szerepet játszott abban, hogy a Pixel 6 duót meglehetősen későn, október 19-én jelentették be és október 28-án adták ki.

Ugyanez igaz lehet a 999 vagy 1099 dolláros Pixel 6 Pro-ra is, amelynek az iPhone 13 Pro nyakába kellene mennie, és esetleg valamivel kisebb "mainstream" izgalmat generálnia egy 6,67 hüvelykes hajlított AMOLED képernyővel, amely támogatja a 120 Hz-es frissítési frekvenciájú technológiát, egy hatalmas 12 gigás RAM-mal, 5000 mAh kapacitású akkumulátorral, a "normál" Pixel 6 50 és 12 MP-es hátsó kamerájához 48 MP-es teleobjektívvel, valamint akár 512 gigás belső tárhelygel.

Egy másik ma napvilágot látott újdonság a Pixel 6-ra vonatkozik, amelynek fekete és zöld színét marketingcélokból "carbon", illetve "köd" névvel illethetjük. Ez... nem különösebben izgalmas, ráadásul ellentétben áll számos korábbi Pixel-festés egyedi nevével, de mint minden más nem hivatalos "szivárgást", ezt sem szabad még semmiképp sem biztosra venni.