, 2021/9/30

Az Amazon új robotja, Astro - amelyet a közelmúltban az Amazon 2021 rendezvényen mutattak be - egy segítőkész AI asszisztensként lett bemutatva, akit nem lehet nem egy kicsit aranyosnak találni.

a  robot veszélyes lehet

Egy új jelentés szerint azonban Astro jelenléte az otthonodban sokkal baljósabb lehet, mint azt a külső burkolata alapján gondolnád. A Vice's Motherboard által közzétett információk - amelyek állítása szerint kiszivárgott belső fejlesztési dokumentumokból és az Astroval kapcsolatos megbeszélésekről készült videofelvételekből származnak - arra utalnak, hogy az új robotasszisztensnek nem kevés hibája lehet.

Az Amazon tagadja az állításokat, és azt állítja, hogy az Astro-t szigorúan tesztelték a biztonsága érdekében. A jelentésben az egyik fejlesztőt idézik: "Astro szörnyű, és szinte biztos, hogy leveti magát egy lépcsőn, ha alkalma nyílik rá". A továbbiakban azt is elmondták, hogy a robot személyfelismerő képessége megbízhatatlan (ami kihatással lenne otthoni biztonsági eszközként való használhatóságára), és az alkatrészei túl törékenynek tűnnek a tervezett célokhoz képest.

Az Amazon szuperolcsó Halo View fitneszkövetővel hívja ki a Fitbitet

Az Amazon minden idők legnagyobb GDPR-bírságával nézhet szembe

Ez a törékenység különösen az árbocos kamera esetében jelentene problémát, amely lehetővé teszi, hogy az Astro - amely 999 dollárba (kb. 750 font / 1400 ausztrál dollár) kerül - a környezetét magasabbról pásztázza; ez nyilvánvalóan ismert, hogy kiterjesztett állapotban lezárul, ami megnehezítené az Astro visszaszállítását az Amazonhoz javításra.

Tekintettel ezekre a problémákra, a Motherboard által idézett fejlesztő hozzátette, hogy az Astro akadálymentesítési eszközként való népszerűsítése a legjobb esetben "ostobaság", a legrosszabb esetben pedig "potenciálisan veszélyes bárki számára, aki ténylegesen támaszkodik rá". A Motherboard szerint más Astro-fejlesztők is hasonló aggodalmakat osztottak meg.

Megkerestünk egy Amazont, és egy szóvivő elmondta nekünk: "Az Astro teljesítményének, árbocának és biztonsági rendszereinek ilyen jellegű jellemzései egyszerűen pontatlanok. "Az Astro szigorú teszteken ment keresztül mind a minőség, mind a biztonság tekintetében, beleértve több tízezer órányi tesztelést a béta résztvevőivel. Ez magában foglalja az Astro fejlett biztonsági rendszerének átfogó tesztelését is, amelyet úgy terveztek, hogy elkerülje a tárgyakat, felismerje a lépcsőket, és megállítsa a készüléket, ahol és amikor szükséges".

Elemzés: megéri-e az Astro a magánéletedért cserébe?

Akár jogosak a Motherboard által megosztott fejlesztői aggodalmak, akár nem, egyes fogyasztóknak már most is problémái vannak az Amazon Astroval adatvédelmi szempontból. Az egy dolog, hogy van egy Amazon Echo, amellyel kapcsolatban aggályaid lehetnek a magánélet védelmével kapcsolatban a nappalidban, de egészen más dolog, hogy egy ilyen eszköz az otthonodban bolyongjon.

Az Astro a statikus eszközöknél jóval többet fog követni Önt, és sok adatot kell tárolnia ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Amint azt más kiszivárgott Amazon dokumentumok is elmagyarázzák, az Astro-nak pontos térképet kell készítenie az otthonáról, és ki kell jelölnie azokat a "fojtó pontokat", ahol valószínűleg emberbe, falba vagy háziállatba ütközik.

Ez azt jelenti, hogy a robot megtanulja, hol gyűlnek össze a családtagok és hogyan mozognak, és kameráival pásztázza ezeket a területeket, hogy figyelje a veszélyeket. Azt is megtanulja, hogyan lépjen kapcsolatba Önnel, és vizuális azonosító információkat fog tárolni, hogy felismerje Önt. Egyesek számára ez túl sok személyes adat lesz ahhoz, hogy egy Amazon-eszközön tárolják - és ha kiderül, hogy az Astro olyan rosszul működik, mint ahogyan azt a kiszivárgott információk sugallják, akkor sokak számára a kockázatok meghaladják az előnyöket.

Az Amazon a maga részéről elmagyarázta, hogy az Astro több olyan funkciót is tartalmaz, amely javítja az adatvédelmet. A tiltott zónák meghatározásával a robot tudtára adhatja, hogy otthonának mely területei tiltottak, és a Ne zavarjanak funkciókkal közölheti az Astróval, hogy szüksége van egy kis egyedüllétre. Ráadásul az Echo készülékekhez hasonlóan az Astro mikrofonja és kamerája is rendelkezik kikapcsoló gombbal.

Ha ezt megnyomja, az Astro mikrofonjai, kerete, periszkóp kamerái és mélységérzékelői kikapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy nem tudnak videót vagy hangot rögzíteni, és nem tudnak otthonában mozogni. Minden begyűjtött adatot biztonságosan tárolnak, és az Amazon szerverekre küldött adatokat útközben titkosítják. Az Amazon Astro adatvédelemmel kapcsolatos további részleteket az Amazon hivatalos weboldalán talál.