, 2021/9/30

Ahogy közeledik a Valve közelgő Steam Deck kézi játékrendszerének megjelenése, a vállalat válaszolt néhány olyan leggyakrabban feltett kérdésre, amelyeket az emberek küldtek Gabe Newell vezérigazgatónak.

Steam Deck

Az új GYIK formájában közzétett közleményben a Valve megerősít bizonyos dolgokat, amiket már eddig is tudtunk, ugyanakkor néhány új, üdvözlendő funkciót is bejelent.

Így megerősítést nyert, hogy egy Steam Deck eszközön több Steam fiókot is használhatunk, és minden fióknak saját helyi mentési adatai és beállításai lesznek.

A Valve azt is megerősítette, hogy a nem Steam-játékokat is futtathatod a Proton keresztül a Steam Deck-en. A Proton egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a Windows játékok futtatását Linuxon (amit a Steam Deck a SteamOS 3.0 operációs rendszeréhez használ). Ez nagyszerű hír azoknak, akiknek jelentős játékkönyvtáruk van más launcherekben, például az Epic Games Store-ban. A Valve azt is megerősítette, hogy a Steam Deck könyvtárába a Steam asztali verziójához hasonló módon lehet nem Steam-játékokat is felvenni.

A Steam Decket kontrollerként használhatja. A GYIK-ben bejelentett érdekes újdonság, hogy a Steam Deck PC-s kontrollerként is használható. Ezt úgy teheted meg, hogy a Steam Deck-en a Remote Play funkciót használod, ami aztán lehetővé teszi, hogy a Steam Deck segítségével irányítsd a PC-n zajló akciót.

Ez praktikus lehet azoknak, akiknek nincs kontrollerük, de olyan játékokat szeretnének játszani a PC-n, amelyek a legjobban működnek kontroller támogatással, vagy ha a Steam Deck néhány olyan kiegészítő funkcióját szeretnéd használni, mint a haptikus visszajelzés és az érintőkijelző, amelyekkel még a legjobb PC-s gamepadek sem rendelkeznek.

Kettős indítású operációs rendszerek. A GYIK azt is megerősíti, hogy a Steam Deck-en dual-boot operációs rendszereket is lehet használni. Ez azt jelenti, hogy a SteamOS mellé további operációs rendszereket is telepíthetsz, ahelyett, hogy teljesen le kellene cserélned a SteamOS-t. Tehát amikor elindítod az eszközt, választhatsz, hogy például a SteamOS-t vagy a Windows 11-et szeretnéd betölteni.

Ez még egyszerűbbé teszi a dolgot azok számára, akik olyan Windows-alapú játékokkal szeretnének játszani, amelyeket a Proton nem támogat. Az operációs rendszert SD-kártyára is telepítheted, és arról bootolhatsz, amivel helyet takaríthatsz meg a beépített merevlemezen, bár a teljesítmény nem biztos, hogy olyan nagyszerű lesz.

Ne fűzzön VR-reményeket. Bár a Valve által a GYIK-ben adott válaszok nagy része izgalmas, van benne néhány olyan válasz is, amely bár még mindig várható, csalódást okozhat. Nincs például támogatás a külső GPU-khoz, így nem használhatsz egyet sem az eszköz teljesítményének növelésére, pedig ez a legjobb esetben is hiánypótló funkció lett volna.

A Valve azt is leszögezi, hogy bár PC-s VR-headsetek csatlakoztathatók, a Steam Deck "nincs optimalizálva PC-s VR-élményekre". A Valve nagy támogatója a VR-nek, saját headsetet, a Valve Indexet adta ki, valamint az egyik legjobb VR-játékot, a Half Life-ot: Alyx - de úgy tűnik, hogy VR-támogatása nem fog kiterjedni a Steam Deckre. Ez azonban érthető a hardvereket tekintve, hiszen a jó PC-s VR-teljesítményhez elég komoly hardverekre van szükség.

Elemzés: Steam Deck egy nagyszerű eszköznek ígérkezik. Minél többet hallunk a Steam Deckről, annál izgatottabbak vagyunk. Az erős játékhardver egy kézi eszközben komoly konkurenciát jelenthet a Nintendo számára a Switch kézi eszközzel, amelynek hardvere egyre inkább úgy tűnik, hogy frissítésre szorul - amit a Nintendo úgy tűnik, hogy nem hajlandó megtenni (eltekintve egy nagyobb OLED képernyő hozzáadásától).

A nagy Steam-könyvtárral rendelkező PC-s játékosok számára az az elképzelés is nagyon izgalmas, hogy az összes játék játszható lesz a Steam fedélzetén (vagy legalábbis a többségük). Így annak megerősítése, hogy a nem Steam-játékokat is lejátszhatjuk majd a Protonnal, szintén hihetetlenül üdvözlendő.

A Steam Deck rugalmassága és nyitottsága friss levegőnek tűnik a játékkonzolok korlátozott természetéhez képest, így már nagyon várjuk, hogy a kezünkbe vehessünk egyet.