, 2021/9/30

A Valve Index 2 lesz a végső VR headset, vagy egy újabb Half-Life 3? Egyre több a bizonyíték egy vezeték nélküli Valve Index VR headsetre.

újabb Half-Life

Bár a Valve hivatalosan még nem nyilatkozott egy önálló VR headset létezéséről - amely az Oculus Quest 2 szabadon mozgatható és vezeték nélküli képességeit utánozná -, elég biztosnak tűnik, hogy valami ilyesmin dolgoznak. A legújabb pletykák Brad Lynch VR-riportertől és YouTubertől származnak, aki a "Deckard" kódnévre kapott tippet néhány nyilvános SteamVR fájlban, ami úgy tűnik, hogy a Valve-nál fejlesztés alatt álló VR headsetre utal.

A legjobb VR headset 2021: Oculus Quest 2, PSVR, Valve Index és még sok más. Leleplezték a PSVR 2 kontrollereit - így fog kinézni a VR a PS5-ön.

Lynch a VR-rajongóknak egy "Lighthouse driver fájl" felé mutat, amely egy "Deckard POC-A" eszközt idéz egy januárban kiadott fájlban, a POC valószínűleg a "proof of concept"-re utal - és egy "POC-C" modellt idéz a júniusi dokumentációban helyette, ami arra utal, hogy a Valve az elmúlt hat hónapban az eszközének finomított iterációin dolgozott, és biztosította, hogy a SteamVR naprakész maradjon a támogatásával.

A Valve "az elmúlt egy évben átdolgozta a Deckardot, hogy a Steam VR-rel működjön" - mondja Lynch. Vannak más ínyencségek is a videóban, beleértve egy titokzatos "Prism" funkciót és egy VR Link fájlt, amely egy vezeték nélküli headset Wi-Fi 6 kapcsolatára utal - a VR headset szabadalmak mellett, amelyekről márciusban már beszámoltunk. Most azonban az a fontos, hogy egy önálló VR headset szinte biztosan készül - és hogy a kereskedelmi forgalomba hozatal még mindig nem garantált.

Vajon a Valve végig fogja csinálni?

A Valve-nak lenyűgöző híre van arról, hogy a folytatásokat nem igazán követi - különösen, ha olyan játékokról van szó, amelyekben a "3" szám szerepel, mint például a soha ki nem adott Half-Life 3 vagy a Dota 3 esetében. Ami a hardvereket illeti, a Valve egyedülállóan együttműködő munkamódszerei azt jelentik, hogy a K+F eszközök, amelyek iránt a csapat elveszíti az érdeklődését, soha nem látnak napvilágot.

Ez pedig valós veszélyt jelent bármelyik Index 2 vagy önálló VR headset esetében, tekintve a Valve történelmét a sikertelen hardverek terén, és a hordozható gépek felé való nyomulását. A Steam Deck egy izgalmas terület a Valve számára, ahová a Nintendo Switch feljavított játékgépét kínálja, amely a teljes Steam PC-s játékkönyvtárat magával viheti útközben - többféle modellel, amelyek a Nintendo könnyebben elérhető kézi számítógépénél jobb feldolgozási és grafikai teljesítményt nyújtanak.

Azonban csak annyi fronton számítunk arra, hogy Valve bizonytalan csatát vív. Az eredeti Valve Index VR headsetet elég széles körben dicsérték, annak ellenére, hogy korlátozottan volt elérhető, de egy önálló változat masszív termékbemutatója - amely a népszerű Oculus Quest 2-vel szállna szembe - sem lesz garantált siker.

Az Oculus headset jól teljesített az ár és a teljesítmény nagyon ésszerű kompromisszumával. Bár egy Valve headset felülmúlhatná, ha magasabb ÁFÁ-t alkalmazna, akkor továbbra is a prosumerekre és a komoly rajongókra korlátozódhatna, nem pedig arra a nagyobb léptékre, amit az Oculus kezd élvezni.

Ennek ellenére reméljük, hogy meglátjuk, mit tudna nyújtani egy önálló Index modell, függetlenül a termékcsalád hosszú élettartamától. Ha ez megtörténik, csak ne számítson arra, hogy ezután egy Index 3-at fog látni.