, 2021/9/30

A Nintendo hivatalossá tette: 4K-s Switch Pro biztosan nem lesz (egyelőre)

Nintendo

A Nintendo Switch OLED bejelentésével szertefoszlottak a játékosok reményei a népszerű konzol régóta pletykált "pro" változatára, de ez nem állította meg az álmok és pletykák áradását. A Bloomberg cikke azt állította, hogy 11 különböző játékstúdiónak volt hozzáférése egy hivatalos fejlesztőkészlethez, amely 4K támogatást tartalmazott - ez volt az egyik legnépszerűbb pletykált funkciója a Switch Pro-nak -, de a Nintendo ismét eloszlatta ezeket a reményeket.

A Nintendo Switch Pro pletykákat maga a Nintendo oszlatta el. A Nintendo Switch Pro pletykákat maga a Nintendo oszlatta el. (Képhitel: Nintendo)

A Nintendo hivatalos Twitter-fiókja közvetlen választ tett közzé a Bloomberg cikkére, amelyben "tisztázni kívánják, hogy ez a jelentés nem igaz", és hogy állításai, miszerint "a Nintendo Switch 4K-támogatással rendelkező játékfejlesztéshez szükséges eszközök szállítása a Nintendo Switch számára" hamisak.

Ami még ennél is elítélőbb, a Nintendo erre a tweetre adott válaszában egyenesen azt állította, hogy "nincsenek tervei semmilyen új modellre a Nintendo Switch - OLED modellen kívül, amely 2021. október 8-án fog megjelenni". Bár lehetséges, hogy az első tweet egyes szavai elhajlíthatók úgy, hogy a Nintendo már nem biztosít 4K-s fejlesztői eszközöket, de egy ponton igen, a második tweet (ha pontos) minden olyan pletykát elvet, hogy a Nintendo Switch Pro jelenleg fejlesztés alatt áll, vagy akár csak a távoli horizonton van. Szeretném újra megszeretni a Nintendo Switchemet, de nehezen tudom újraéleszteni a kapcsolatunkat

Elemzés: Switch pro quo

A "nem tervezünk új modellt" megfogalmazásban van még egy kis kibogoznivaló - ha szó szerint vennénk a "nem tervezünk" kifejezést, akkor ez azt jelentené, hogy a vállalat a hamarosan megjelenő Switch OLED modellen kívül egy másik Switch modell lehetőségét sem vette fontolóra, de ezt nehezen hisszük el. Valószínűbb, hogy mindenféle Switch-konzol társaival kapcsolatban születtek már ötletek és életképességi felmérések, de ezt a "nincsenek tervek" üzenetet úgy értelmezzük, hogy ezek közül az elképzelések közül egyik sem jutott konkrét formába, például fejlesztési ütemtervbe.

Ha a kijelentés második felét nézzük, akkor az "bármilyen új modell" talán csak egy alattomos módja annak, hogy azt sugallja, hogy lesz egy másik, erősebb konzol a láthatáron, de az nem biztos, hogy konkrétan egy Switch konzol lesz - lehet, hogy hamarosan láthatjuk a Nintendo válaszát a PlayStation 5 és az Xbox Series X konzolokra?

Az utolsó és talán legvalószínűbb lehetőség, hogy ez a kijelentés egy kis fehér hazugság a Nintendo részéről. Milyen következményekkel járna, ha egyáltalán lenne, ha a játékóriás például egy év múlva kiadna egy újabb Switch konzolt, miután azt állította, hogy nem is dolgoznak rajta?

Ráadásul az új OLED-modell megjelenése előtt egy héttel kijelenteni, hogy nincs közelgő frissítés a Switch termékcsaládban, talán segítheti az eladásokat, mivel a leendő vásárlók kevésbé fognak várni a "következő" frissítésre. Ott van még a Bloomberg eredeti jelentésének kérdése is - bár a források névtelenek, azt állítják, hogy 11 különböző cégtől származnak, így nehezen hisszük el, hogy minden egyes alkalmazott egymástól függetlenül ugyanazt a hamis állítást teszi.

Akárhogy is, a következő napokban kétségtelenül további pontosításokat fogunk hallani erről a kérdésről, és amint többet megtudunk, folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.