, 2021/9/29

A legjobb Linux távoli asztali kliensek 2021-ben Mayank Sharma , Nate Drake , Brian Turner

asztali kliensek

Egy laptop az asztalon - távoli asztali számítógépek. Ezt a cikket frissítettük és átformáztuk - eredetileg a Linux Format, a Linuxról, a nyílt forráskódú fejlesztésekről, a disztribúciók kiadásáról és sok másról szóló ismeretek bővítésére szolgáló első számú magazin bocsátotta a TechRadar rendelkezésére.

A 2017 februárjában megjelent 220. számban jelent meg. Iratkozzon fel a Linux Format nyomtatott vagy digitális változatára itt.

A legjobb Linux távoli asztali kliensek

1. VNC Connect

2. Remmina

3. TigerVNC

4. Vinagre

5. TightVNC

Vannak esetek, amikor nem csak egyetlen alkalmazáshoz, hanem a teljes asztali munkamenethez kell távolról hozzáférni. Előfordulhat, hogy a másik oldalon lévő személyt szeretné végigvezetni egy szoftver telepítésén, vagy egy Windows gép beállításait szeretné saját maga módosítani a Linux asztali gépéről. Itt jön jól a távoli asztali szoftver. Ezekkel az ügyes kis alkalmazásokkal távolról, a hálózaton keresztül mindenféle eszközről elérhet és kezelhet egy számítógépet. Különböző protokollok léteznek, és valószínűleg sokan ismerik az SSH-t.

Bár a kliensek, amelyekkel ebben a cikkben foglalkozunk, többfélét is támogatnak, mi a Virtual Network Computingra (VNC) összpontosítunk, amely a legnépszerűbbek közé tartozik. A VNC nem az egyetlen protokoll a városban a távoli asztal eléréséhez, és ebben a funkcióban néhány alkalmazással máshoz is csatlakozhat.

VNC Connect

Ha a fájlok átvitele elengedhetetlen a távoli hozzáféréshez, akkor nincs jobb választás a VNC Connectnél. A kliens tisztességesen teljesít más szerverekkel, de a legjobban akkor működik, ha a sajátjával párosul. Ajánljuk a Pi mindenféle grafikus munkájához való távoli eléréshez, különösen, ha Raspbian-t használsz, mivel a szerverszoftver most már előre telepítve van.

A VNC Connect klienssel való csatlakozás előtt új kapcsolatot kell definiálnia a VNC-kiszolgáló IP-címének kézi megadásával. Ezután vagy használhatja az alapértelmezett beállításokat, vagy módosíthatja azokat az Új kapcsolat ablakban. Az Általános és az Opciók lapok az általános paramétereket sorolják fel, míg a Szakértő lapon a tapasztalt kampányolók módosíthatják a különböző paraméterek alapértelmezett értékeit.

Ezeket a beállításokat aktív kapcsolat alatt a kapcsolat ablakának tetején található rejtett menü segítségével vagy az F8 billentyű lenyomásával érheti el. A VNC Connect kliens alapértelmezés szerint képernyőképeket is ment a kapcsolatokról. Aktív kapcsolat alatt a kliens lehetőséget ad arra is, hogy a távoli kiszolgálóra és a távoli kiszolgálóról fájlokat továbbítson, valamint azonnali üzeneteket váltson. Ezek a lehetőségek azonban csak akkor működnek, ha egy VNC Connect kiszolgálóhoz csatlakozik.

Az ügyfél több munkamenetet is lehetővé tesz, és képes a munkameneteket teljes képernyőn futtatni, valamint a távoli kijelzőt az ügyfélszámítógép aktuális ablakához méretezni. A távoli hozzáférés hitelesítő adatait is képes megjegyezni, így nem kell minden alkalommal megadni őket, ami határozottan előnyös, különösen akkor, ha több gépet kell távolról kezelni. Egyszerűen kattintson duplán egy gépre a VNC Connect ablakban, és a csatlakozás automatikusan megtörténik.

A VNC Connect segítségével könnyedén görgethet PDF-eket és végezhet szokásos asztali feladatokat. Több kilométert hozhat ki a Pi-ből a kísérleti hardvergyorsító móddal, amely lehetővé teszi, hogy olyan alkalmazásokat futtasson, mint a Minecraft Pi, és a beépített omxplayerrel gond nélkül nézzen videókat. A VNC Connect lehetővé teszi a megjelenítő több aspektusának megváltoztatását. Megoszthatja a helyi gépén lévő nyomtatót a távoli VNC-kiszolgáló alapértelmezett nyomtatójaként, ami nagyon hasznos funkció.

A biztonságtudatos felhasználók értékelni fogják az adatvédelmi opciókat is, ahol megadhat egy fő jelszót a nézegetőhöz, hogy megvédje azt az illetéktelen használattól. A VNC Connect Beállítások ablakában a Szakértői paraméterekhez is hozzáférhet a kiszolgáló viselkedésének finomhangolásához. A VNC Connect lehetővé teszi, hogy egy külön erre a célra szolgáló ablakon keresztül finomhangoljon néhány kapcsolati opciót.

Néhány társaihoz hasonlóan a VNC Connect is egy panelt használ az olyan funkciók eléréséhez, mint a fájlátvitel és a csevegés, amely használaton kívül elrejti magát. Alternatív megoldásként az F8 billentyű lenyomásával is megjelenítheti ezeket az opciókat. A szakértő felhasználók a szakértői lapra lépve módosíthatják a VNC-kapcsolat szempontjait.

Remmina

A Remmina tisztességesen teljesít a teljesítmény terén, és rugalmasságot biztosít a kapcsolatminőségi beállítások menet közbeni megváltoztatásához. A kliens a protokollok legszélesebb skáláját támogatja, és mindenféle távoli asztali kiszolgálóhoz csatlakozik. A Remmina nem rendelkezik saját szerverszoftverrel, de mindenféle szerverhez mindenféle távoli kapcsolathoz használhatja. Sajnos a Remmina nem rendelkezik néhány olyan extra funkcióval, amelyet más kliensekkel kaphat.

A Remmina alapértelmezett távoli kapcsolat beállításait a Beállítások ablakában helyezi el. Itt találja meg a lehetőségeket a kapcsolatok néhány automatikus mentési beállításának finomhangolására, valamint egyéni gyorsbillentyűk definiálására a gyakori feladatokhoz. A kliens viselkedésének néhány aspektusát is módosíthatja, és meghatározhatja a távoli asztal felbontásainak listáját.

A kapcsolat létrehozása előtt a Remmina arra kéri, hogy hozzon létre egy profilt a kapcsolat paramétereinek meghatározásához. Legalább egy legördülő listából ki kell választania egy protokollt, és meg kell adnia a kiszolgáló IP-címét. Opcionálisan egyéb paramétereket is meghatározhat, amelyek a használt protokolltól függően változnak, például a VNC-kapcsolatok esetében opcionálisan kiválaszthatja a kapcsolat színmélységét és minőségét, valamint a titkosítást. Emellett jelölőnégyzeteket is kap néhány gyors beállítás átkapcsolására, például egyszerű View Only munkamenet indítására és a titkosítás letiltására stb.

A Remmina segítségével manuálisan állíthatja a kapcsolat minőségét, hogy jól kihasználja a rendelkezésre álló sávszélességet. A legjobb az egészben, hogy a Remmina lehetővé teszi a távoli asztal színmélységének menet közbeni módosítását. Az alkalmazás AES256-os algoritmussal titkosítja a VNC-kapcsolatokat, és egy gombot is kínál, amellyel az összes billentyűparancsot elküldheti a távoli szerverre.

A Remmina füles felülettel rendelkezik, így több távoli munkamenetet egyetlen ablakból kezelhet. Csatlakozáskor gombok állnak rendelkezésre a gyakori feladatokhoz, például a teljes képernyős vagy skálázott módra való váltáshoz. A kapcsolat minőségét menet közben is módosíthatja, és billentyűparancsokat küldhet a távoli asztalra.

A VNC mellett a Remmina támogatja a távoli asztalok eléréséhez szükséges egyéb gyakori protokollokat is, köztük az SSH-t, az RDP-t, az XDMCP-t és az NX-et. Saját szerverrel szintén nem rendelkezik, és a mobil platformokhoz sem rendelkezik kliensekkel.

Több távoli asztali munkamenetet is kezelhet egyetlen ablakból. Van egy csomó gomb a gyakori feladatokhoz, például a teljes képernyős módra vagy a méretezett módra való váltáshoz, ha a távoli asztal nem fér el. A Remmina webhelye felsorolja a fő kliens funkcióit, valamint a bővítményeken keresztül hozzáadott funkciókat. Van még egy maroknyi képernyőkép, egy csontsovány GYIK és egy kissé bővebb Wiki, amelyek mind választ adnak néhány gyakran feltett kérdésre a használattal kapcsolatban.

TigerVNC

A TigerVNC meglehetősen egyszerű felülettel rendelkezik. Azonban a funkcióban szereplő többi klienssel ellentétben nem képes automatikusan kiszimatolni a hálózaton lévő VNC-kiszolgálókat, így a kapcsolat létrehozásához kézzel kell megadni a távoli VNC-kiszolgáló IP-címét. Bár az alapértelmezett beállítások a legtöbb felhasználó számára működnek, a különböző kapcsolati paraméterek testre szabhatók.

A kapcsolat kódolási, szín- és tömörítési szintjének kiválasztási lehetőségei mellett választhat, hogy csak a távoli számítógép képernyőjét szeretné megtekinteni. Továbbá a TigerVNC lehetővé teszi a vágólap megosztását a távoli VNC-kiszolgálóval, és az alkalmazás lehetővé teszi a távoli munkamenet képernyőméretének kiválasztását is.

A TigerVNC alapértelmezés szerint TLS titkosítást használ. Bár az alkalmazás titkosítja a forgalmat, nem tudja ellenőrizni a kiszolgáló személyazonosságát. A TigerVNC azonban támogat különböző más titkosítási sémákat, például az X509Vnc-t, amelyek ezt lehetővé teszik.

Továbbá a TigerVNC a felhasználók számára vezérlőket kínál a kódolás és a színszint, valamint néhány más paraméter kézi beállítására a rendelkezésre álló sávszélességtől függően. Használhatja továbbá a csak megtekintésre korlátozódó munkamenetek létrehozására és teljes képernyős munkamenet futtatására a vendégen.

A TigerVNC lehetővé teszi, hogy az egyes kapcsolatok konfigurációs információit különálló fájlokban mentse el, amelyek a következő csatlakozáskor vagy egy másik ügyfélszámítógépről tölthetők be.

A VNC Connecthez hasonlóan a TigerVNC-ben is megnyomhatja az F8 billentyűt egy aktív munkamenetben, hogy megjelenjen egy menü a kapcsolati adatok megtekintéséhez és a Ctrl és Alt speciális billentyűk váltogatásához. A kapcsolat színszintjét és kódolását is megváltoztathatja, valamint a munkamenetet csak megtekintésre szolgálóvá alakíthatja.

A kliens jól teljesít, függetlenül attól, hogy milyen típusú VNC-kiszolgáló van a másik végén. Egyetlen hátránya a mobil kliensek hiánya és az, hogy nem teszi lehetővé a fájlok másolását. Ennek ellenére a fájlok és azonnali üzenetek szállítása nem a VNC elsődleges funkciói. A TigerVNC nyílt forráskódú hitelesítő adatai, intuitív kezelőfelülete és példás teljesítménye az aktív kapcsolat alatt nagyon alkalmas VNC-klienssé teszi mindenféle távoli asztali feladathoz.

Vinagre

A Vinagre minimális kezelőfelülettel rendelkezik, amely nagyon hasonlít a Remminára. A Remmina egyszerű felhasználói felülete mögött azonban közel sincs annyi fejlett opció. A csatlakozáshoz mindössze annyit kell tennie, hogy kiválaszt egy protokollt a lehúzható listából, és megadja a távoli VNC-kiszolgáló IP-címét. Ami a Vinagre-t intuitívabbá és felhasználóbarátabbá teszi, mint a Remmina-t, az a nagyon hasznos Find gomb, amely aktív szerverekre vadászik a helyi hálózaton.

Szintén a Remminához hasonlóan opcionális jelölőnégyzeteket kapunk a teljes képernyős munkamenet, a csak nézet vagy a méretezett ablak indításához. Lehetősége van továbbá a színmélység kiválasztására a 24 bites valódi színtől a 3 bites ultraalacsony színig, valamint engedélyezheti a JPEG tömörítést is, ha van elég erőforrása a feldolgozási többletköltségek elviseléséhez. Hátránya, hogy egy aktív kapcsolat minőségi beállításait nem tudja megváltoztatni.

A Vinagre képes kiszimatolni és felfedezni a hálózaton futó VNC-kiszolgálót, és képes SSH-n keresztül alagutat építeni a VNC-kapcsolatokhoz, valamint lehetővé teszi, hogy könnyedén készítsen képernyőképeket a távoli gépekről. A Vinagre a VNC mellett a SPICE, az RDP és az SSH protokollok segítségével is képes csatlakozni. A kliens a Linux asztali gépen kívül más platformon nem fut, és mobil platformokra sincs kliense. Saját szerverkomponenssel sem rendelkezik, hanem a Gnome alapértelmezett VNC-kiszolgálójával, a Vinóval párosítva működik a legjobban.

Egy aktív távoli asztali munkamenet során megkérheti a Vinagre-t, hogy ne küldjön billentyűzet- és egérbevitelt a távoli asztalra, hogy az csak megtekintésre szolgáló munkamenet legyen. A Vinagre felülete tartalmaz egy billentyűparancsot a küldéshez (Ctrl+Alt+Del) és egy másikat a képernyőkép készítéséhez. Az aktív kapcsolatot könyvjelzővel is megjelölheti a későbbi kapcsolatok gyors eléréséhez, de a színmélységet aktív kapcsolat alatt nem tudja megváltoztatni.

A Vinagre egyszerűen csak elvégzi a feladatot minden különösebb felhajtás nélkül, és meglepően jól teljesít. A kliens azonban aktív munkamenet közben nem kínál olyan rugalmasságot, mint a többi, ami szégyen.

TightVNC

A TightVNC nagyjából ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a TigerVNC, de néhány megkülönböztető funkció, például a fájlok átvitelének lehetősége csak a Windows felhasználók számára érhető el. Ha rajong a multimédia használatáért a távoli asztalon, azt javasoljuk, hogy hagyja ki a TightVNC-t. Az alapértelmezett beállítások használatával egyszerű műveleteket végezhet, például PDF-eket nézhet, de a videók alig nézhetők, és a gyors billentyűzetnyomásra épülő játékok, például a snake4 borzalmasan, több mint két másodperces késéssel teljesítettek.

A TightVNC azonban az egyetlen olyan szoftver ebben a funkcióban, amely Java nézegetőt használ. Emellett a TigerVNC-hez hasonló egyszerű szövegdobozos felületet használ. A távoli VNC-kiszolgáló IP-címét kézzel kell megadni, mivel a kliens nem képes felismerni a hálózaton futó VNC-kiszolgálókat. Ismét csatlakozhat az alapértelmezett beállítással, vagy testre szabhatja a rendelkezésre álló beállítások bármelyikét. A TightVNC azonban a TigerVNC füles felületével ellentétben az összes elérhető opciót egyetlen ablakban listázza.

A kettő közötti különbségek a kapcsolat létrehozása után is folytatódnak: Míg a TigerVNC egy rejtett menüt használ, addig a TightVNC megjelenítője a felület tetején egy gombsort sorol fel, és ezek segítségével testre szabhatja a kapcsolatok bármelyik paraméterét - valamint különböző speciális billentyűket küldhet a távoli VNC-kiszolgálónak.

A TightVNC nem lesz nagy segítség, ha még nem ismeri a VNC-t. A weboldalon egyetlen PDF útmutató található a Windows-felhasználók számára a kezdetekről. Ebből - és a maroknyi képernyőképből - könnyen kiderül, hogy ez a termék elsősorban Windows-felhasználóknak készült. Ha dedikált technikai támogatásra van szüksége, éves előfizetést is fizethet.

A TightVNC felülete nagyon egyszerűvé teszi a VNC-kapcsolatok SSH-alagutakon keresztüli továbbítását. A TightVNC tartalmaz egy eszköztárat az ablak tetején gombokkal, amelyekkel olyan billentyűket küldhetünk a távoli szerverre, mint az Alt és a Ctrl. Letilthatja a vágólap átvitelét is, és megváltoztathatja az egérkurzor követésének módját, valamint a helyi kurzor alakját.