, 2022/9/19

A kála liliom esetében a törött szárak azt jelentik, hogy a növénynek segítségre van szüksége. Az igazi liliomok hagymákból nőnek, de a kála nem igazi liliom, mivel rizómákból nő. Hazájában, Dél-Afrikában a kála liliom mocsári növény.

kála

A kála liliom beltéri ápolása esetén a lógó levelek azt jelenthetik, hogy a növényt túl- vagy alulöntözték. Ha a virág lefelé hajlik, akkor a virágok túl nagyok lehetnek, és támogatásra szorulhatnak. Ha a túl sok víz a probléma, helyezze a rizómát egy jobb vízelvezetésű cserépbe, vagy egyszerűen csak ne öntözze meg néhány napig, és hagyja kiszáradni.

A kála virágok akár egy méter magasra is nőhetnek. Szerencsére vágott virágként hosszú ideig, akár két hétig is eltartanak. A leghosszabb frissesség érdekében a kültéri virágokat a legjobb, ha reggel vágja le, amikor még hűvös a hőmérséklet.

A virágszárukon sok virágpor található, ezért először rázza le azt. A virágpor elszínezheti a ruhát, az asztalterítőt vagy bármit, amihez hozzáér. A kála esetében a letört szárak azt jelenthetik, hogy a fajta különösen magasra nőtt. Egyes liliomok, mint például a 'Casa Blanca' és a 'Stargazer', akár másfél méter magasra is megnőhetnek, ezért extra támasztékra lehet szükségük.

A törött szárak elkerülése érdekében akkor adjon támasztékot, amikor a növény még csak most kezd növekedni. Könnyebb karózni a növényt, amikor még kicsi. Ha akkor próbálja karózni, amikor a növény már teljes virágzásban van, könnyen letörhet a szára. A karózáshoz szúrjon bambuszkarókat a növény köré a földbe, és lazán kösse össze a szárakat.

A kála liliom gondozásánál a szabadban való virágzás után a nyugalmi időszak a növekedési ciklus fontos része. Rizómából nőnek, és ennek a rizómának a hosszú növekedési időszak után több hónapig pihennie kell. Ahhoz, hogy a kála liliom nyugalmi állapotba kerüljön, hagyja, hogy a virág természetes módon visszahaljon.

Hagyja abba a kála öntözését, és hagyja, hogy a lombozat is visszahervadjon. Vágja le az egészet. A rizómát ki kell ásni a cserépből (feltéve, hogy szobanövényről van szó), és hűvös, sötét helyen kell tárolni. Ha a növény a szabadban van, vágja vissza a növényt a földig, amint a szárak és a levelek megsárgulnak és elszáradnak.

A rizómákat az első fagy előtt távolítsa el a földből vagy a kültéri cserépből, és télen komposzttal teli tálcákban tárolja hűvös, sötét helyen, például garázsban vagy fészerben. Ha beltérben vagy üvegházban tartja, legalább 10 celsius fokos hőmérsékleten tárolja. Ne öntözze túl őket ebben a szakaszban - minél hűvösebb hőmérsékleten tárolja őket, annál kevesebb vízre van szükségük.