, 2021/9/30

A Huawei pénzügyi igazgatója szabadon távozhat az amerikai ügyészekkel kötött megállapodást követően.

ügyészekkel kötött megállapodás

Meng Wanzhou szabadon bocsátásával véget ér egy közel három éve tartó diplomáciai vita az USA és Kína között. A Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Wanzhou visszatért Kínába, miután megegyezett az amerikai ügyészekkel a szabadon bocsátásáról, miután közel három évig házi őrizetben volt Kanadában.

Meng, aki egyben a Huawei-alapító Ren Zhengfei lánya is, szombaton tért vissza Kínába, miután 2018 decemberében őrizetbe vették az amerikai szankciók állítólagos megsértése miatt. Az Egyesült Államok azt kérte, hogy adják ki Menget, hogy az Egyesült Államokban nézzen szembe a vádakkal, a Huawei és Meng mindvégig azt állította, hogy nem követett el jogsértést. Egy vancouveri bíróságon engedélyezték a szabadon bocsátását.

Menget 2018 decembere óta házi őrizetben tartották Kanadában az Egyesült Államok kérésére, miután azzal vádolták, hogy félrevezette az HSBC-t a Huawei és az elsősorban Iránban működő Skycom vállalat közötti kapcsolatáról. Meng, akit Kínába érkezésekor meleg fogadtatásban részesítettek, azt állította, hogy az amerikai ügyészekkel kötött megállapodás részeként tudatosan tett hamis nyilatkozatokat az HSBC-nek.

Egy nyilatkozatában Meng a médiának nyilatkozott: "Szeretnék köszönetet mondani az országomnak, a népemnek, a családomnak és a barátaimnak. Az elmúlt 3 évben az életem a feje tetejére állt. De hiszem, hogy az eső után jön a szivárvány, és ez egy értékes tapasztalat volt. Még egyszer köszönöm a kedvességüket, amit soha nem fogok elfelejteni."

A Huawei azóta saját nyilatkozatában közölte, hogy "továbbra is megvédi magát" az amerikai vádakkal szemben. A két kanadait - Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert -, akiket a Meng letartóztatását követően mindketten őrizetbe vettek Kínában, szintén szabadon engedték, és azóta visszatértek Kanadába.

Kovrig és Spavor letartóztatását sok kritikus Kína megtorlásának tekintette Meng letartóztatásáért.